KUCHNIA

“Lepszy chleb z solą z dobrą wolą, niż marcepan z niewolą.”

Przysłowie polskie

 

“Ku pożywieniu służy mu [drobnemu szlachcicowi – przyp. A. D.] własnego pieczywa chleb czarny, na żarnach umielona mąka na kluski; ma mleko, kartofle, groch i kapustę; oprócz soli, octu i mało używanych towarów kolonialnych, wszystko posiada w domu. Przed laty, podczas wielkich świąt zwykł pijać piwo, które sam z jęczmienia lub jałowcowych jagód wyrabiał […]”

Źródło: Smoleński W., “Drobna szlachta w Królestwie Polskim. Studyum etnograficzno-społeczne.”, s. 33

Szanowni Państwo!

Serdecznie zapraszam, aby nadsyłać przepisy kulinarne przechowywane w Państwa rodzinach od pokoleń. Mam nadzieję, że zarówno żeńska, jak i męska część naszego grona będzie się chętnie dzielić swoimi “tajemnicami”. 🙂 Liczę na to, że uda się nam wspólnymi siłami stworzyć tutaj zbiór tradycyjnych, zdrowych i najlepszych przepisów na nasze ulubione potrawy.

Byłoby wspaniale, gdyby udało się dołączać do textu również fotografie, np. tego, jak wygląda gotowe danie. Jeśli jest z nim związana jakaś rodzinna historia – bardzo miło będzie móc przeczytać o niej kilka słów.

Przepisy proszę nadsyłać na adres: adamdob10@gmail.com 🙂

 

Źródło: Jan Chryzostom Pasek w karczmie, ilustracja do jego pamiętników autorstwa Adolphe?a Jeana Baptiste?a Bayota, 1854?1858 r. (ze zbiorów Nuzeum Narodowego w Warszawie, nr inw. Gr.Pol.985 MNW, domena publiczna)